Achilles Bocholt begeleidt jeugdscheidsrechters
Landskampioen en BENE-League kampioen Achilles Bocholt houdt zich actief bezig met het opleiden en het begeleiden van jeugdspelers tot jeugdscheidsrechters. De club wil op die manier de jeugdspelers ertoe aanzetten om beslissingen van scheidsrechters beter te begrijpen, hen verantwoordelijkheid opleggen om zich op die manier beter te laten ontwikkelen.
Van 6 tot en met 14 oktober organiseert de VSF, de Vlaamse Sportfederatie, de week van de official. Tijdens deze jaarlijkse afspraak wordt een oproep gedaan aan clubs, federaties en sporters om nog meer dan anders aandacht te hebben voor officials. Zonder scheidsrechters is er immers geen sport. De Vlaamse Handbalvereniging steunt deze actie en is blij dat de Vlaamse handbalclubs actief bezig zijn met het begeleiden van jeugdscheidsrechters. Voor het seizoen 2017-2018 had 70.83% van het aantal clubs (34 op 45 clubs) ingeschreven voor het item begeleiding jeugdscheidsrechters.
Eén van de clubs die jeugdscheidsrechters begeleiden is landskampioen en titelverdediger in de BENE-League Achilles Bocholt. “Van zodra dat jeugdspelers 14 worden en bij onze club aangesloten zijn schrijven wij hen op onze kosten in om een cursus jeugdscheidsrechter te volgen” zegt Pascal Derkoningen, voorzitter van Achilles Bocholt. “Wij vragen aan elke speler om per seizoen 2 à 3 wedstrijden te leiden. Uiteraard kijken wij naar de leeftijd. We gaan geen veertienjarige speler een wedstrijd van zestienjarige laten fluiten. En we laten die spelers ook niet zomaar aan hun lot over. Wanneer spelers een wedstrijd moeten leiden, proberen we voor een begeleider te zorgen, die hen langs de lijn observeert, hen tijdens een time-out coacht, na de wedstrijd debrieft en vervolgens een rapport schrijft dat ze nadien kunnen nalezen.”
“We doen dit om betrokkenheid bij de spelers te creëren, om hen verantwoordelijkheid te laten opnemen zodat ze zich als mens en als sporter verder kunnen ontwikkelen” zegt Pascal Derkoningen. “Wanneer je als jongeling een beslissing moet nemen over wel of niet fout of eender andere spelsituatie dan heeft dat een impact op die persoon. Het is ook goed om het spelletje vanuit een ander standpunt te leren kennen. Handbal beleven als speler of als scheidsrechter is een wereld van verschil. Ik stel vast dat onze jeugdscheidsrechters dat met de nodige passie doen en dat het sommigen onder hen stimuleert om verder te doen. Het afgelopen jaar zijn er binnen Achilles Bocholt vier gediplomeerde scheidsrechters opgestaan. Een pluim aan hen én aan het team dat binnen onze club een planning op maat maakt. Dat is een heel kluwen want wanneer een speler deelneemt aan een wedstrijd kan hij op hetzelfde moment geen wedstrijd leiden. Er komt heel wat organisatie bij kijken. Een pluim naar iedereen binnen Achilles Bocholt die op zijn/haar manier bijdraagt tot dit belangrijke project.”
Copyright De Broodplank / VHV